Tips uterum | Gjuta grund
KUNDVAGN


Kundvagnen är tom


Kundvagnsid: abgpk3cln86tc2esno4h0svvl6

Kontakta Oss

Lysekil
Hantverksvägen 5
453 38, Lysekil

ÖPPET Måndag-Fredag 8.00 - 17.00

Tel: 0523-166 65
Fax: 0523-166 30
E-post: info@johab.se

Vinterträdgård med gjuten grund med värmeslingor

Ett bra val för vinterträdgård är att gjuta grund i uterum som ska stå direkt på marken. Varje parti monteras sedan direkt på betongplattan. När Ditt uterum ska användas som vinterträdgård (med isolerade inglasning), kan man lägga in värmeslingor så Din vinterträdgård kommer att ha behaglig temperatur hela året.


golvgjuten


Oisolerat med glasdörrar i enkelglas

Ska man bygga uterum som ska vara inglasad av inglasning med enkelglas behöver inte golvet vara isolerat men ett isolerat golv ger dock mindre kondens. Även ett oisolerat parti hindrar luftgenomströmningen.

Skjutdörrar ska monteras slätt mot underlaget

Grunden måste vara stadig och rak så att rälsarna till alla skjutdörrar kan monteras slätt mot underlaget.  Nedan följer byggbeskrivning på hur grunden bör vara uppbyggd.


golvplintar


Välj rätt grund från början!

Hela Ditt uterum ska vila på den.

Ett uterum har vanligen ett fuktspärrat bjälklag, oisolerat eller isolerat, liggande på betongplintar eller en grundmur. Direkt på marken kan Du även bygga men då är en isolerad betongplatta det bästa alternativet.


Med isolerad inglasning kan ha ingjutna värmeslingor som ger ett behagligare klimat. Om man ska bygga vinterträdgård med värmeslingorna kan dessa läggas antingen ovanpå ett isolerat träbjälklag. Man kan också gjuta en grund (isolerad betongplatta) och lägga slingorna i ett lager av flytspackel.


Golvbeläggningen styrs lite av vilken grundtyp och om Du väljer parti som är isolerad eller i enkelglas. Enkel trall, trägolv, plastmatta eller klinkerplattor är några alternativ.


Grunden i ett uterum måste vara stadig och rak så att rälsaran till alla skjutdörrar kan monteras slätt mot underlaget. Det är viktigt om glasdörrar till uterum ska öppnas och stängas lätt och smidigt år efter år. Det är även viktigt att tänka på att skjutdörrar till en vinterträdgård är tunga och kräver ett stumt underlag.


Istället för vinterträdgård kan man bygga uterum som är inglasad med inglasning i enkelglas. Man kan då gjuta grund som är oisolerad eller lägga ett oisolerat träbjälklag på plintar eller grundmur. Det är dock till stor fördel om man ändå isolerar grunden oavsett vilket parti Du väljer. På så sätt slipper man mycket kondens som lätt uppkommer med oisolerade skjutdörrar. Om man väljer till parti med energiglas i glasdörrar och fönster för uterum bör man alltid isolera grunden för att energiglaset skall ge någon kondenslindring.

Gjuta grund i sitt uterum / vinterträdgård eller bygga ett vanligt träbjälklag

Bygga vinterträdgård kräver ett isolerat golv - bygga isolerat träbjälklag / gjuta grund. I vinterträdgård med isolerade glasdörrar kan Du gjuta grund för Ditt uterum med värmeslingor.


Man bör gjuta grund i alla uterum som ska stå rätt på marken


Isolerad grund ger mindre kondens på glasdörrar och fönster i både uterum och vinterträdgård oavsett vilket uterumsparti Du har


Fuktspärra alltid mellan mark och golv i uterum med både isolerad och oisolerad inglasning


Råd & tips för den som vill bygga uterum / vinterträdgård


Bygga uterum på stadig och rak grund gör att alla skjutdörrar löper smidigt i Ditt uterumsparti


Läs mer om limträ


Vinterträdgård med värmeslingor ger ett uterum med behagligt klimat hela året


Få hjälp om hur man väljer rätt inglasning till sitt nya uterum / vinterträdgård


Välj rätt grund från början! Hela Ditt uterum ska vila på den.
terras_partier2


Byggbeskrivning uterum - grund


byggabeskrivning_uterum

Ett bra alternativ när man ska bygga uterum direkt på marken

uterum